Wandelen in Meijendel

Het duingebied van Meijendel / Oostduinpark ligt tussen Scheveningen en Wassenaar, heeft een oppervlakte van 1875 hectare en wordt beheerd door Dunea.

Dit duingebied is voor onze drinkwaterproductie van groot belang. Daarom heeft Dunea als beheerder een belangrijke taak te vervullen waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met alle functies die de duinen hebben: bescherming tegen de zee, de waterwinning, natuur en recreatie.

In welk seizoen u het gebied ook bezoekt, er zijn altijd mooie taferelen te zien. In het voorjaar bloeien de meidoorns en kun je genieten van een keur aan vogelgeluiden. In de herfst zijn er volop paddenstoelen te vinden. De verscheidenheid aan begroeiing maakt dat er veel diersoorten voorkomen. Tegen de schemering laten veel reeën zich zien..

In Meijendel lopen ook grootgrazers en paarden rond tevens kun je met een beetje geluk een Nachtegaal tegenkomen of denk bijvoorbeeld aan een zandhagedis of levend barende hagedis. Daarnaast is Meijendel erg uitgebreid en kun je als je heel veel geluk hebt aan de kant van scheveningen een amerikaanse stierslang tegenkomen. Officieel horen deze slangen niet thuis in Nederland maar de laatste jaren is hij als exoot regelmatig gezien in dit duingebied. Hoe deze mooie slang hier gekomen is weet niemand maar het vermoeden bestaat dat hij rond de tweede wereldoorlog is meegekomen met voertuigen en soldaten. Door het gunstige klimaat en de vele bunkers die in het gebied liggen kan de slang hier prima overleven en wanneer je een wandeling maakt door het duingebied bestaat ook zeker de kans dat je dit ongevaarlijke prachtbeest tegenkomt. De stierslang is een wurgslang die geen mens kwaad zal doen en zeker niet giftig is.

Buitenduin

Het buitenduin ligt aan de zeezijde van Meijendel: de zeereep met daarachter paraboolduinen en vochtige duinvalleien. Lokaal zijn er duindoorns en meidoornstruwelen te vinden. Dit is het gebied van de graspieper, roodborsttapuit, tapuit en veldleeuwerik.

Middenduin

In het middenduin, waar de infiltratieplassen liggen, is de begroeiing hoger. Hier staan veel meidoorns en lokaal is er wat moeras, bos en rietland te vinden. Dit maakt dat er veel eenden voorkomen. Vogelsoorten zoals de nachtegaal, rietgors, fitis, grasmus en zwartkop leven ook in het middenduin.

Binnenduin

Het binnenduin bestaat uit grote valleien en paraboolduinen. In dit gebied is veel bos; lokaal zijn er wat lage graslanden en struweel. De merel, tjiftjaf, vink, havik, boompieper en boomleeuwerik zijn voorbeelden van vogels die u in het binnenduin tegenkomt.

Een bezoek

In Meijendel is genoeg te doen en te beleven. Zo zijn er drie prachtige wandelroutes aangelegd, variërend van drie tot vijf kilometer. Deze wandelroutes voeren u langs de mooiste plekjes van het gebied: valleien, de buitenrand van Meijendel en naar de zee. Het grootste gedeelte van Meijendel is vrij toegankelijk voor recreanten. Alleen voor het gebied Kijfhoek en Bierlap is een passe-partout of dagkaart vereist. In De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea, is het mogelijk om een dagkaart voor Kijfhoek en Bierlap te kopen. De jaarkaarten zijn verkrijgbaar via het Zuid Hollands Landschap. Honden zijn toegestaan maar wel aangelijnd. Ook fietsroutes zijn verkrijgbaar in de Tapuit en natuurlijk kunt u ook gewoon de fietsknooppunten volgen.

Verken de duinen van Meijendel via een spannende BeleefRoute voor het hele gezin. De titel hiervan is “Zoek de duindieren”. Zo wordt wandelen leuk! Download deze gratis App in de App Store of bij Google Play
Of ga op zoek naar een van de geocaches die verstopt liggen in het gebied

Geschiedenis van Meijendel

Meijendel is rond het jaar 1000 ontstaan door uitstuiving van grote stuifkuilen, deels op oude strandwallen waarvan de resten nog te vinden zijn in het Haagse Bos en De Horsten. De naam is afgeleid van de centraal gelegen vallei waar van oudsher veel meidoorns groeien. Vanaf eind 19e eeuw begon de Haagse Duinwaterleiding (nu Dunea) hier drinkwater te winnen. Deze drinkwatervoorziening heeft het gebied behoed voor grootschalige huizenbouw en wegenaanleg. De enige bebouwing is de monumentale watertoren in neoclassicistische stijl uit 1874. Tegenwoordig omvat Meijendel ongeveer 2000 hectare en sluit het nauw aan bij boswachterij Hollands Duin, waarmee het samen het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland vormt.

De Tapuit
De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea, is hét vertrekpunt voor je bezoek aan Meijendel. In het interactieve bezoekerscentrum is van alles te beleven. Je kunt hier terecht voor wandel- en fietsroutes. Ook kom je meer te weten over de verschillende dieren die hier wonen, test je jouw kennis over waterwinning en zoek je leuke waterdieren in ons aquarium. In de winkel kun je leuke souvenirs kopen.

Contactgegevens
De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea
Meijendelseweg 40-42
2243 GN Wassenaar
Telefoon: 088 347 4849
E-mail: bezoekerscentrum@dunea.nl
Website

Openingstijden
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 16.00 uur
Zaterdag en zondag: 10.00 – 17.00 uur
Feestdagen: De Tapuit is ook geopend op de reguliere feestdagen

[intergeo id=”wMTM”][/intergeo]

Deel ons op je socials

Wat was uw ervaring , 1 ster is slecht en 10 sterren was perfect.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.goedkoopdagje.nl/nederland/zuid-holland/wandelen-in-meijendel/

Geef een reactie

Your email address will not be published.