De Blauwe kamer

In natuurgebied de Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel. De zomerdijk is in 1992 afgegraven, zodat het gebied regelmatig overstroomt. De natuur in de Blauwe Kamer is dankzij de overstromingen voortdurend in beweging en ontwikkeling. Daarnaast kun je vanaf de blauwe kamer heerlijk doorwandelen naar de grebbeberg waar je een geweldige natuur hebt en veel terug ziet uit het verleden en de 2e wereldoorlog. Een klein stukje verder wandel je zo door naar het gezellige Rhenen of kun je een bezoek brengen aan ouwehands dierentuin. Overnachten kan in de regio prima door de vele campings die in de omtrek aanwezig zijn.

De dynamiek van de rivier zorgt voor hoogteverschillen en trekt bijzondere planten en dieren aan. Bloemrijke vegetaties geven de Blauwe Kamer kleur. Op diverse plaatsen groeit wilgenbos en zijn moerassen ontstaan. Een van de wilgenbossen herbergt een grote kolonie lepelaars, een van de ruim 70 soorten broedvogels die het gebied rijk is. De flora is rijk en bestaat soms uit soorten die voorheen niet uit het riviergebied bekend waren, zoals het fraai duizendguldenkruid. Ook de bever voelt zich in de Blauwe Kamer thuis.

Vogelparadijs
Voor vogelliefhebbers is de Blauwe Kamer een waar paradijs. De vogelkijkhut biedt uitzicht over het vogelrustgebied. Regelmatig laten lepelaars, zilverreigers en aalscholvers zich zien. Wie geluk heeft, kan zelfs een visarend voor de lens krijgen.

Galloways en koniks
In het gebied lopen halfwilde galloways en koniks vrij rond in kuddes. Galloways zijn runderen en koniks zijn paarden. Houd afstand en voer de dieren niet. Ze kunnen prima voor zichzelf zorgen, ook in de winter. Bij hoogwater zoeken ze een veilig heenkomen op hoger gelegen gebieden. Daar breiden meidoorn en hondsroos zich uit omdat ze niet door de dieren worden gegeten. Tussen de stekelstruiken krijgt hier en daar een jonge es de kans om uit te groeien tot een volwassen boom.

Restanten uit het verleden
In de Blauwe Kamer staan restanten van een steenfabriek. Deze fabriek bakte tussen 1890 en 1975 bakstenen van rivierklei. In de hoogtijdagen na de Tweede Wereldoorlog verlieten iedere week 500.000 stenen de fabriek. De wijk Tuindorp in Utrecht is voor een groot deel met stenen uit de Blauwe Kamer gebouwd. Tegenwoordig gebruiken koniks, grootoorvleermuizen en wilde bijen de ruïnes om in te schuilen.

Natuur verbinden
Door het veranderende klimaat krijgen onze rivieren steeds meer water te verwerken. Om dijkdoorbraken te voorkomen wil de overheid de rivier meer ruimte geven. Dat kan door het graven van geulen en het weghalen van obstakels in de uiterwaarden. Ook de natuur profiteert hiervan. Dat heeft Utrechts Landschap in de Blauwe Kamer laten zien.

Op meer plekken langs de Nederrijn krijgt de rivier de ruimte. Ook werkt Utrechts Landschap aan het verbinden van natuurgebieden. Misschien wandelt het edelhert straks vanaf de Veluwe naar de uiterwaarden en over de Utrechtse Heuvelrug.

Bereikbaarheid

Ingang
Blaauwe Kamer 14, 6702 PA Wageningen

Route: N225 richting Wageningen: onderaan Grebbeberg rechtsaf de Grebbedijk oprijden. Eerste afslag rechts de dijk af, deze weg volgen tot het informatiecentrum. Hier kunt u parkeren.

Op de website van de blauwe kamer kun je alles vinden over de excursies die regelmatig plaats vinden en ook vind je er praktische informatie met betrekking tot toegankelijkheid van de blauwe kamer.

 

 

 

Deel ons op je socials

Wat was uw ervaring , 1 ster is slecht en 10 sterren was perfect.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.goedkoopdagje.nl/nederland/utrecht/de-blauwe-kamer/

Geef een reactie

Your email address will not be published.